În cadrul ședinței de guvern de ieri, 18 noiembrie 2020, a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică, la începutul săptămânii trecute, marți, 10 noiembrie 2020, pentru o perioadă de 10 zile, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea OUG nr.130/2020, care instituie cele 3 măsuri de sprijin.

office documents money

Prin proiect se propunea finanțarea din microgranturi și a întreprinderilor înființate în 2019 care au avut cifra de afaceri sub 5.000 euro, precum și majorarea bugetului alocat pentru granturile de capital de lucru pentru aplicațiile de finanțare depuse până în data de 28 octombrie 2020.

La începutul ședinței, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat faptul că, în condițiile în care va fi aprobată Ordonanța 130 modificată, „așa cum a fost în prima lectura”, săptămâna viitoare va fi lansată și Măsura 3, aferentă granturilor de investiții. (n.r. proiectul act normativ pentru modificarea OUG nr.130 viza amânarea aplicării prevederilor introduse prin Legean nr. 220/2020, aprobată în Parlament, deci și a grilei de evaluare pentru măsura 3 instituită prin Lege).

Conform ministrului Virgil Popescu, pe măsura 1, respectiv microgranturi, au fost introduse ca beneficiari eligibili și întreprinderile individuale și cele familiale. Această modificare nu se regăsea în forma inițială a proiectului de OUG publicat în consultare săptămâna trecută.

Ministrul a prezentat, de asemenea, situația actuală a microgranturilor: până la momentul ședinței, 5.100 de cereri fuseseră validate, sumele urmând să fie virate către beneficiari în două zile maximum. 

În ceea ce privește Măsura 2, aferentă granturilor pentru capital de lucru, evaluarea va începe luni dimineață și se estimează ca „la jumătatea săptămânii va începe plata pentru primul calup – de 5.000, de 6.000, de 7.000 de cereri”. 

Ministrul și-a exprimat dorința ca, până la sfârșitul lunii, banii să intre în conturile întreprinzătorilor.

Potrivit lui Virgil Popescu, Măsura 3 ar urma să se deschidă de săptămâna viitoare pentru înscrieri, cel mai probabil.