image 2021 05 14 24798658 41 ajutoare stat covid pentru imm

 

Agențiile IMM din subordinea Ministerului Economiei au procesat toate cele 22.226 de cereri de finanțare depuse de firme și unele ONG-uri la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro din schema de ajutoare COVID, conform situației oficiale de vineri, 14 mai 2021.

Un număr de 7981 de beneficiari au fost plătiți cu 2,48 miliarde de lei, în total, prin Măsura 2, în aproximativ jumătate de an, până vineri, 14 mai 2021. În ultima săptămână, au fost achitate 319 contracte, însumând aproape 88 de milioane de lei.  

Ritmul plăților a încetinit pe măsură ce bugetul existent deocamdată la agențiile IMM se apropie de sfârșit.

Plățile au coborât în lista de beneficiari până la numărul RUE 9628 (unde este o firmă care a obținut 10.000 de lei de la Agenția Constanța).

De asemenea, în acest moment mai sunt și 166 de firme cu contractele semnate, care urmează să-și primească granturile de capital de lucru de la stat. Ultimul contract semnat este la RUE 9629 (o firmă care a obținut 21.000 de lei la București).

Alte 142 de firme au semnat contractele de finanțare și le-au încărcat însistemul electronic, dar acum așteaptă să le semneze și agenția IMM, pentru a se putea duce apoi la banca parteneră să-și ia banii. Ultima firmă în situația aceasta este la numărul RUE 9630, aceasta obținând 725.000 de lei de la agenția București.

Încă 127 de firme au primit contractele, iar acum trebuie să le semneze electronic și să le încarce și ele în sistemul electronic înapoi,cu dovada cofinanțării de 15%. Ultima firmă în această situație este la RUE 9632 și a obținut 14.800 de lei la Agenția Cluj.

În total au fost admiși la Măsura 2, în urma analizei dosarelor, 16.823 de solicitanți, dar fondurile europene care au fost disponibile la Ministerul Economiei până acum au ajuns pentru plata a numai jumătate din cei admiși. Restul sunt considerați admiși în lista de așteptare, adică vor primi banii în funcție de fondurile europene care se vor mai aloca la Ministerul Economiei. În acest moment, sunt 8407 firme admise în lista de așteptare. Prima sub linie este la RUE 9633 - o firmă care a solicitat 725.000 de lei de la Agenția Constanța.

În funcție de respingerile care se vor mai decide în interiorul bugetului disponibil, nu este exclus să mai urce câteva astfel de firme la plăți, dar slabe șanse, având în vedere că în acest moment banii sunt pe sfârșite și mai sunt 435 de firme calificate în buget și care nu și-au încasat încă granturile.

Totodată, 5.398 de solicitanți au fost respinși. Aceștia sunt situați atât pe numere RUE care s-ar fi aflat în interiorul bugetului, cât și la RUE din afara bugetului existent. O parte dintre ei mai pot face contestație și, teoretic, pot intra fie la finanțare în interiorul bugetului existent, fie pe lista de așteptare.

5 solicitanți sunt în procedură de clarificare.

În total, s-au înscris la Măsura 2 un număr de 22.226 de solicitanți, valoarea solicitărilor totalizând 5,24 miliarde de lei.

Mai departe, Ministerul Economiei caută bani pentru continuarea plăților către ceilalți solicitanți eligibili, cărora fosta guvernare Orban le-a promis ajutoare de stat, înainte de alegeri.

„Măsura 2 este una dintre cele mai grele provocări a ministerului. Am găsit măsura cu finanțare europeană de 265 de milioane de euro, dar cu un OUG dat în 18 noiembrie 2020 care promitea 765 de milioane de euro. Deci 500 de milioane de euro din bani europeni în plus pe care nu-i aveam și nu-i avem nici acum. Cu toate acestea am deblocat măsura și până la 1 mai vom avea deja plăți efectuate efective de 467 de milioane de euro, adică aproape dublu bugetului inițial. Mai avem o parte din suma lipsă de acoperit, dar alături de ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, facem eforturi consistente, și lucrăm în fiecare zi să găsim o soluție agreată de Comisia europeană pentru a putea aduce cât mai rapid și restul de finanțare” - a declarat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, înainte de Paște.

Soluția normală, dar mai dificilă, este ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)  programeze React EU și să aloce fonduri europene de acolo. O altă soluție posibilă ar fi să lichideze tot bugetul disponibil al Măsurii 3, care și așa este blocată și să alimenteze Măsura 2, dar nici așa nu ar ajunge banii.

 

La Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro, s-au plătit în total 17.329 beneficiari (microîntreprinderi fără angajați, PFA, cabinete medicale individuale etc.). De vinerea trecută și până acum au fost plătiți 7 beneficiari.

În total, s-au înscris la Măsura 1 un număr de 29.250 de solicitanți, toate cererile fiind procesate. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin prodcura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali. Astfel, în acest moment sunt 11.876 de solicitanți de microgranturi care fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

În acest moment, mai sunt 45 de beneficiari care au contracte semnate și care urmează să-și primească banii.

Așa cum arată acum situația de la Măsura 1, aici se consumă circa 35 de milioane de euro, adică o treime din bugetul total alocat, de 100 milioane euro pentru această măsură. Restul de 65 de milioane euro pot fi mutați la Măsura 2 sau se mai poate lansa o sesiune de înscrieri. Reamintim că fosta guvernare Orban, prin OUG 199/2020, a decis includerea întreprinderilor individuale și familiale, precum și unor noi coduri CAEN  la o eventuală nouă sesiune de finanțare pe Măsura 2. Fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu, ajuns acum ministru al Energiei, spunea, înainte de constituirea noului Guvern Cîțu, că intenționa lansarea unei a doua sesiuni de înscrieri la Măsura 1. Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a spus, că prioritatea sa este să plătească Măsura 1 și Măsura 2 așa cum sunt ele acum și abia apoi se va gândi la eventala redeschidere a Măsurii 1.

Astfel, însumat, ajutoarele de stat de redresare din criza COVID-19 plătite beneficiarilor trece de 2,65 miliarde de lei, adică 540 de milioane de euro, prin Măsurile 1 ți 2 din schema de ajutoare de stat COVID, pe Programul Operațional Capital Uman (POC 2014-2020) - fonduri europene și de la bugetul de stat.