MEEMA publică varianta Procedurii de implementare a măsurii “Granturi pentru investiții” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, în forma transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al Romaniei.

unnamed

Ministerul Economiei a stabilit ca în perioada 3 decembrie 2020, ora 10.00 - 29 ianuarie 2021,  IMM-urile să poată depune cereri de finanțare la Măsura 3 -ajutoare de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM. S-a publicat oficial forma finală a procedurii de implementare a schemei de finanțare, formularul planului de investiții și alte documente necesare.

Procedura de înscriere (extras din procedura de derulare a Măsurii 3):  

5.3. Pentru participarea la măsura “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă în prima etapă (demarată din 15 septembrie), generând prin această acțiune un cont de utilizator. După crearea contului de utilizator, aplicanții vor avea acces la acesta  pe toată perioada de implementare a măsurii, vor putea accesa  documentația transmisă și vor avea posibilitatea semnării contractului, descărcării și încărcării de documente diverse aferente plății sau raportării, în mod electronic. Adresa de e-mail trebuie să aparțină beneficiarului și să se regăsească în toată documentația, aceeași adresă va fi folosită pentru toată corespondența pe întreaga perioadă de implementare și monitorizare a programului. Aplicația va trimite pe toată perioada de implementare a măsurii automat pe adresa de e-mail a solicitantului mesaje de avertizare asupra corespondenței cu MEEMA/AIMMAIPE, corespondență prin care aplicanții vor fi informați asupra acțiunilor ulterioare înscrierii precum contract aprobat,  clarificări, mesaje de încărcare documente, etc.

Ministerul Economiei a comunicat,  pe pagina sa de Facebook, că firmele care aplică la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro trebuie să introducă „tot fluxul previzionat”. Instituția nu a dat și alte explicații, unii dintre utilizatori rămânând să facă speculații.

„Măsura 3 - Se introduce tot fluxul previzionat” - atât a scris pe Facebook Ministerul Economiei, în mesajul de marți referitor la fondurile de investiții.

Unii dintre utilizatori au înțeles că „tot fluxul” se referă la tot fluxul de numerar al firmei beneficiare, nu doar pentru investiție, atunci când se calculează rata internă de rentabilitate (RIR). Și la redacție, am primit mesaje de la cititori cum că la Ministerul Economiei le spune că se ia întregul flux de numerar, iar în webinarul StartupCafe de săptămâna trecută se spunea că se ia în calcul doar fluxul de numerar previzionat pentru investiție.