Ordonanța de urgență 159/2020, prin care se instituie programul Electric-Up, a fost publicată în Monitorul Oficial nr.824 marți seara 08.09.2020, cu unele modificări la acordarea ajutoarelor de câte 100.000 Euro pentru pensiuni, hoteluri și alte firme HoReCa, să-și monteze panouri solare și stații de alimentarea automobilelor electrice.

   monitorul

 

În forma publicată oficial, avansul care poate fi acordat beneficiarilor este de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, în scădere de la 50%, cât prevedea proiectul de ordonanță elaborate inițial de Ministerul Economiei. De asemenea, pentru a putea primi avans, beneficiarul va avea nevoie de scrisoare de garanție de la o bancă.

 

Prin schema de ajutor de minimis Electric Up se vor putea acorda fonduri nerambursabile de câte 100.000 de euro pe beneficiar, finanțare 100% nerambursabilă pentru cheltuielile eligibile. Beneficiarii vor trebui să finanțeze investiția, după care statul le va deconta cheltuielile eligibile în limta a 100.000 de euro. Asta dacă nu obțin avansul de 30% în condițiile de mai sus, caz în care își vor asigura restul de 70% din investiție, bani care urmeazăsă fie decontați apoi de către stat.

Ce vor putea face IMM-urile HoReCa:

  •  Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național,
  •  Instalarea staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Avantajele montării panourilor solare sunt evidente, pentru economii la factura de curent. De asemenea, pensiunile care vor avea stații de încărcare a mașinilor electrice vor intra în atenția turiștilor care dețin astfel de vehicule.