Schema HoReCa are alocat 1 miliard de lei pentru plăți, dar bugetul total va putea crește până la 2,5 miliarde de lei, cu creditele de angajament prevăzute, a anunțat, vineri, ministrul Economiei, însă majorarea se va putea face eventual din luna iulie încolo, prin rectificare bugetară, în Guvern.
„Avem 1 miliard de lei pentru HoReCa. Schema are un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei” - a spus Claudiu Năsui, în Parlament. Eventuala majorare va depinde însă de Ministerul Finanțelor și de premierul Cîțu, care ar trebui să aprobe rectificarea bugetară, în semestrul al doilea.
Bugetul schemei va fi împărțit tuturor aplicanților, proporțional cu suma care li se va calcula în funcție de scăderea activității suferite în anul 2020 față de 2019.
De asemenea, Ministerul Economiei trebuie să facă, în sfârșit, și plățile către beneficiarii programului Start-Up Nation, ediția a doua (2018-2019), care au efectuat investițiile și acum așteaptă banii promiși de stat - câte 200.000 de lei fiecare.
„Avem din urmă faimosul program Start-Up Nation - eu am fost un critic al acestui program. Avem 873 de milioane de lei, datorie a statului de rambursat pentru acest program și avem 636 milioane lei”, a spus Năsui, la Videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”.
Așadar, la momentul actual, lipsesc 237 de milioane de lei, adică banii pentru aproape 1.200 de firme care au făcut investiții în Start-Up Nation 2018-2019. Și aici tot soluția rectificării bugetare, din al doilea semestru al anului 2021, ar urma să se aplice, dacă oamenii își vor menține afacerile și vor mai cere banii.
Plenul Parlamentului urmează să voteze, săptămâna viitoare, adică în luna martie, bugetul de stat pe anul 2021.